Alle HR-professionals en werkgevers kennen het probleem ondertussen. Intern is er een functie die vrijkomt en het is aan jou om deze functies zo snel mogelijk te vervullen met een bijpassende kandidaat.
Dit is tegenwoordig helaas makkelijker gezegd dan gedaan aangezien er nog steeds krapte is op de arbeidsmarkt. Momenteel heeft Nederland namelijk gemiddeld 110 openstaande vacatures tegenover 100 werklozen. (CBS, z.d.) Maar hoe komt het dat deze krapte er is en hoe is dit eigenlijk ontstaan? In deze blog zul je daarom lezen over waarom er krapte is, wat de gevolgen ervan waren, nog kunnen zijn en wat op kortere termijn oplossingen zijn om toch je eigen openstaande functies te vervullen.
Oorzaken en duur van de krapte op de arbeidsmarkt
Er zijn verschillende oorzaken van de krapte in de arbeidsmarkt. Om te beginnen is een van de redenen dat er een enorme vergrijzing is in de Nederlandse bevolking. De zogeheten babyboomgeneratie gaat met pensioen wat ervoor zorgt dat een grote groep werknemers de arbeidsmarkt zal verlaten. Tegelijkertijd worden er minder kinderen geboren, wat leidt tot minder instroom van nieuwe werknemers. (Wisse, 2022)
Naast de vergrijzing heeft de plotselinge coronacrisis ook invloed op de krapte. Veel werknemers in sectoren zoals horeca en detailhandel zijn ander werk gaan doen, maar toen de economie weer aantrok ontstond er een ‘inhaalvraag’ naar personeel. Het nadeel hiervan is dat maar weinig werknemers terugkeerden naar hun oude sector. (WERKbedrijf, 2022)
Een andere grote factor is het hoge ziekteverzuim. (Boerman & Boerman, 2021) Omdat het ziekteverzuim een stijging heeft genomen in 2022 naar een piek niveau van 6,3% zorgde dit ervoor dat er een vicieuze cirkel van verhoogde werkdruk en nog meer verzuim ontstond. Los van het feit dat het verzuim nog steeds hoog is, zien we gelukkig wel een daling in 2024. (CBS, 2024)
Nu de oorzaken van de krapte in kaart zijn gebracht is de volgende vraag, hoelang duurt deze krapte al? De onderstaande grafiek vermeldt dat er vanaf 2018 sprake is van krapte in de arbeidsmarkt. Kort was er gemiddelde spanning in de markt tussen 2020 en 2021, maar dit was van korte duur voordat de stijging doortrok. (WERKbedrijf, 2023)
Gevolgen van de aanhoudende krapte en de verwachte duur hiervan
Het personeelstekort heeft negatieve gevolgen voor de economie. Bedrijven kunnen namelijk niet volledig groeien of hun dienstverlening uitbreiden vanwege het gebrek aan gekwalificeerd personeel. (UWV, 2022)
Ook komt er meer druk op essentiële diensten. Sectoren die cruciaal zijn voor het functioneren van de samenleving zoals de zorg, het onderwijs en de technische sector, ondervinden aanhoudende personeelstekorten. (Ministerie van Algemene Zaken, 2024)
Waar niet snel aan gedacht wordt maar ook zeker een rol speelt is de vertraagde klimaattransitie. Dit komt omdat er te kort aan personeel is in de beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie, wat de voortgang op dit gebied kan belemmeren. (Fraanje, 2024)
Kortetermijnoplossingen voor HR-professionals en werkgevers met onvervulde functies
Natuurlijk kun je van de algemene manieren gebruik maken zoals Jobboards, maar er zijn ook andere manieren om sneller aan personeel te komen. Een bekende variant hiervan is werving en selectiebureaus, alleen het nadeel hiervan is dat deze bureaus vaak uit dezelfde “data pool” vissen. Een nieuwe trending manier is job marketing, bij deze dienstverlening promoot een derde partij een vacature via online platformen zoals sociale media. (Van Der Graaf, 2024)
Er kan nu geconcludeerd worden dat Nederland sinds 2018 kampt met een krappe arbeidsmarkt. Dit komt door de vergrijzing, de coronacrisis en daarnaast het ziekteverzuim. De krapte heeft negatieve gevolgen voor de economie, de essentiële diensten en de klimaattransitie. Gelukkig zijn hier wel enige oplossingen voor op korte termijn.
Mijn advies zou zijn om eens met een job marketingbureau in gesprek te gaan en te kijken wat zij voor jou kunnen betekenen.